top of page

Ciclismul si oamenii din spatele acestui sport.

De unde vine bicicleta? si sine este inventatorul bicicletei şi cum a avut el această idee?

Baronul Karl Drais von Sauerbronn – inventatorul primei biciclete.

Baronul german Karl Drais von Sauerbronn a inventat „Laufmaschine” sau „masina de alergat”. Acest strămoş al bicicletei era construit în totalitate din lemn şi nu avea pedale. Utilizatorul trebuia să se împingă cu picioarele în pamânt pentru a deplasa maşinăria înainte. Aceasta inventie a fost prezentata la Paris in 6 Aprilie, 1818.

Următoarea apariţie a maşinăriei pe doua roţi a fost în 1865, când pedalele au fost aplicate direct pe roata din faţa. Maşinăria a fost numită velociped dar era cunoscută în termeni populari ca şi „bone shaker”(scuturător de oase). Porecla este justificată, având în vedere faptul că velocipedul era construit din lemn şi ulterior a fost echipat cu o bandă de metal pe roţi pentru o rezistenţa sporită. Această combinaţie, împreună cu strazile pavate cu pietre, nu oferea o calatorie foarte confortabila.

Următorul pas este deja cunoscut de multa lume. O bicicletă cu o roată foarte mare în faţa şi cu o roata mai micuţa în spate. Era anul 1870 când această „Maşinărie” a apărut (pâna în acel moment nu exista posibilitata producerii unui cadru şi a unor componente din metal care să reziste). Pedalele erau în continuare ataşate de roata din faţă. Cauciucul a fost folosit prima oară în combinaţie cu spiţele, pentru oferirea unei călătorii mai confortabile. Roata din faţă era foarte mare deoarece constructorii au realizat că în acest fel o rotaţie a pedalelor va permite deplasarea pe o distanţă mai mare.Această maşinărie a fost prima care a purtat numele de bicicletă (bicycle).

Bicicleta a evoluat ajungând la nişte performanţe uluitoare. Cadrul de carbon şi greutăţi de 7 kg nu mai sunt ceva neobişnuit. Să nu uităm totuşi că meritul cel mai mare le revine celor care au gândit această minunată „maşinărie” care se numeşte bicicletă.

Totul a inceput la sfârșitul secolului al XIX-lea, mai mult sau mai puțin de la 1890. Acest lucru se datorează faptului că bicicletele încep să se dezvolte mai repede în acest moment, în încercarea de a perfecționa acest mod de transport.Cu aceste avansuri, a devenit posibilă obținerea de viteze mai mari cu bicicletele, devenind mai ușoare și mai puțin costisitoare.

Sportul a fost de origine engleză, dar de la început evenimentele principale au apărut în Franța, care a aderat foarte bine la această modalitate, iar participanții au profitat de terenul montan pentru a se provoca.

Ei bine ciclismul care il practicam in weekend si cel de profesionsti este foarte diferit.

Ciclismul are urmatoarele categorii.

>Sosea

În ciclism, după durată și anvergură există 4 feluri de curse:
  • Curse clasice (durează doar o zi)

  • Mari Premii (Grand Prixuri, foarte avantajoase din punct de vedere financiar, durează doar o zi)

  • Tururi de o săptămână

  • Tururi de 3 săptămâni (în cele 3 săptămâni cicliștii au câte o zi de pauză la sfârșitul fiecărei săptămâni)

-Catarare/urcare

-Contratimp (individual/echipe) – proba presupune că fiecare sportiv/echipă să parcurgă de unul singur lungimea etapei respective, clasamentul urmând a se stabili în funcție de timpul în care a parcurs traseul. Startul se dă pe rând pentru participanți, de obicei cu o diferență de un minut între ei. Ordinea de start este cea inversă a clasamentului anterior (dacă există un clasament anterior) – cel mai slab clasat pleacă primul, iar cel mai bine clasat ultimul.

-Criterium – este o cursă rapidă, de obicei cu o durată de în jur de o oră. Traseul este, de regulă, unul plat și presupune o tură de circa un kilometru, parcursă de mai multe ori.

-Cursă în linie (de fond) – proba de ciclism unde startul se dă în masă (toți concurenții pornesc deodată) și câștigătorul este primul care trece linia de sosire.

-Cursă de o zi – cursă compusă dintr-o singură etapă, de obicei în linie, al cărei câștigător este cel care trece primul linia de sosire.

-Cursă pe etape – cursă compusă din mai multe etape, de diferite tipuri, al cărei câștigător se stabilește pe baza clasamentului general. O cursă pe etape poate purta denumirea de „tur”.

-Cursă pe puncte – o cursă de tip criterium, practicată în special pe velodrom, cu sprinturi intermediare unde se acordă puncte primilor clasați. Câștigătorul este cel care adună cele mai multe puncte la finalul cursei, fără a se ține cont de timpii realizați.

>MTB (mountain bike)

-Unele voci susțin că MTB-ul ar fi apărut în anul 1896, când un regiment de soldați americani și-ar fi personalizat bicicletele, pentru a transporta unelte pe teren accidentat, în timp ce alte voci susțin că, de fapt, ideea unor biciclete necesare soldaților care luptau în munți ar aparține armatei Italiei, din Primul Război Mondial.Totodată, unii iubitori de ciclism sunt de părere că mountain biking-ul a luat naștere în Franța, în anul 1951, odată cu organizarea unui club denumit Velo Cross Club Parisien. 20 de bicicliști tineri, de la periferia Parisului, practicau atunci un nou sport foarte asemănător MTB-ului din zilele noastre.De asemenea, unii susțin că primul mountain-biker adevărat a fost americanul John Finley Scott. În anul 1953, el și-a construit bicicleta „Woodie”.

>BMX (bicycle motocross)

-Acest sport deosebit a luat nastere in jurul anului 1970, atunci cand copiii din partea de sud a Californiei obisnuiau sa se intreaca pe biciclete in zone accidentate, inspirandu-i pe cei care practicau la acea vreme motocross-ul. Bicicletele folosite in trecut pentru practicarea acestui sport nu erau identice cu cele din prezent, insa erau foarte asemanatoare.Cursele de BMX au devenit din ce in ce mai populare in anii ’70, fiind apreciate atat de catre cei mici care iubeau sa se intreaca in zonele neasfaltate, cat si de catre adulti.

Incepand cu anul 1993, BMX a fost recunoscut ca sport de catre Uniunea Internationala a Ciclistilor. Popularitatea acestui sport a crescut de la un an la altul, iar persoanele care l-au practicat si inca il practica nu s-au rezumat doar la a-l practica off-road. Nicidecum. In jurul anului 1970 a luat nastere freestyle BMX care poate fi practicat pe rampele special concepute. Aceasta ramura a BMX-ului a luat nastere tot in California intr-unul dintre skatepark-uri. Cei care practica acest sport se intrec in trick-uri care mai de care mai dificile. Este o ramura mult mai interesanta avand in vedere ca trick-urile pot fi exersate in skatepark-urile care au rampe concepute special atat pentru impatimitii skateboard-ului, cat si pentru bikeri.

>Downhill Mountain Biking (DH)

- Dh este un gen de ciclism montan diferit de MTB care se remarca prin salturi, coborari la viteze mari si evitarea la cativa cm de obstacole

O bicicleta de DH este diferita de un MTB, el se face mai diferit prin furca mult mai rigida si cu o cursa mare iar pe spate prezinta un amortizor tot la fel de puternic.

>> Mari ciclisti

Marco Pantani a fost un ciclist italian, unul dintre cei mai buni cățărători din istoria de ciclismului rutier. El a câștigat în 1998 Turul Franței și Italiei.

Eddy Merckx-> este un fost ciclist profesionist belgian. El a câștigat de 5 ori cele mai importante competiții ca Turul Franței și Giro d’Italia (Turul Italiei). Experții îl consideră ciclistul cel mai bun din toate timpurile. El stă pe lista marilor sportivi ca Lance Armstrong, Bernard Hinault și Miguel Indurain. Datorită dorinței sale necontenite de a câștiga era poreclit "canibalul", el a fost bun la aproape toate probele. Singurul sportiv care l-a depășit la numărul de victorii este ciclista franceză Jeannie Longo-Ciprelli care are în palmares 1.011 de victorii.

Miguel Indurian câștigat de 5 ori Turul Franței, de două ori Giro d’Italia, medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 și Campionatul Mondial la ciclism individual din 1995. El este considerat ca unul dintre cei mai buni cicliști din lume, punctului lui tare era la individual la urcare în pantă.


Featured Posts
Postările vor apărea în curând
Rămâi pe recepție...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page